3 apr. 2013

Cum sa scapi de autosabotarea lui "NU POT!"


Un articol de: Marius Simion- NLP mania 


Nu cu mult timp in urma, nu reuseam sa fac ceea ce imi doream, eram parca legat de maini si de picioare. Limbajul meu continea pe atunci foarte mult “nu pot”, pentru ca traiam intre oameni care imi spuneau des “nu poti”.
Azi o sa te invat cum sa scapi de “nu pot” si de “nu poti” ca sa reusesti sa faci absolut tot ceea ce iti doresti – din ceea ce este permis!
Ceea ce tu numesti lucru imposibil, cel care a reusit sa il faca il numeste succes!
Dar inainte sa incep, fa-te comod ca sa iti povestesc o scurta intamplare a unor soldati americani din razboiul din Vietnam.
Acestia, patru la numar, erau intr-o misiune de patrulare in zona unei paduri luxuriante a Vietnamului, cand drumul pe care mergeau cu masina s-a ingustat si trebuiau sa intre prin mijlocul junglei pe un drum cu o singura banda. Au intrat, iar dupa cativa kilometri, s-a intamplat exact ceea ce se temeau… au fost atacati chiar in timp ce mergeau pe acest drum pe care masina nu putea sa intoarca. Era imposibil sa atace si ei pentru ca nici macar nu vedeau de unde erau atacati din jungla deasa.
Au oprit masina si au sarit din ea, doi in partea stanga a drumului si doi in partea dreapta a drumului. Comandantul nu mai vedea pe niciunul dintre ceilalti trei, dar au inceput sa strige unul la altul si sa gaseasca o rezolvare. Le-a spus ca au trei variante: sa fuga in jungla, ceea ce niciodata nu a fost o idee buna pentru ca puteau cu usurinta sa fie prinsi sau sa se piarda; sa sara in masina si sa isi continue drumul in viteza, dar era riscant pentru ca insemna ca se afundau si mai mult in teritoriul controlat de inamici; sa intoarca masina (pe o singura banda parea imposibil) si sa se retraga de unde au venit…
Comandantul le-a spus ca ultima varianta este singura salvatoare, dar trebuiau sa ridice in viteza fiecare de cate o parte a masinii si sa o intoarca ei singuri…
Probabil ca niste gloante care iti suiera pe la urechi fac ca orice sarcina sa devina posibila, pentru ca soldatii au spus ca sunt de acord. Comandantul i-a intrebat daca sunt convinsi ca o sa reuseasca, pentru ca e suficient ca unul din ei sa nu creada in asta si strategia lor o sa cada. Asa ca au sarit toti si au ridicat masina pe brate, au intors-o si s-au salvat.
Povestea nu se termina aici! Intorsi in unitate, au povestit colegilor ce au patit si ce au facut, dar nimeni nu i-a crezut. Au fost provocati la pariu sa intoarca iar masina exact ca in jungla. Se stransese suma de 900 de dolari (era o avere pentru vremea aceea si pentru niste soldati in mijlocul unui razboi departe de casa) iar presiunea era imensa.
Cei patru soldati au acceptat pariul si au apucat iar de marginile masinii.
De data asta, masina nici nu s-a clintit…
Ce se intamplase?  Riscul pierderii vietii nu se compara cu dorinta de a castiga niste bani, iar mai mult decat atat, in jungla nu a fost nimeni sa le spuna ca asa ceva este imposibil… acum erau sute de camarazi care erau convinsi ca este imposibil.

Azi incerc sa te conving ca orice lucru pe care ti-l pui in minte, poti sa il faci! Problema ta este ca inca nu stii cum sa il faci! Daca ai gasi metoda potrivita, ai reusi sa atingi ceea ce ti-ai propus!
Ce faci atunci cand nu stii metoda potrivita :
In NLP se foloseste aceasta fraza devenita principiu de baza: “Daca vesnic obtii aceleasi rezultate prin ceea ce faci… iar aceste rezultate nu iti plac…. atunci fa ALTCEVA!”
Este la mintea cocosului, daca vezi ca ceva nu merge, nu iti aduce rezultatul pe care l-ai dorit… fa ALTCEVA!
Ai idee cat de putini oameni isi schimba strategia de actiune cand o metoda nu reuseste?  Iti zic eu: sub 5 % !!!!
Nimanui nu ii reuseste ceva din prima incercare! Oamenii care schimba strategiile sunt cei care reusesc tot ceea ce isi propun, adica aproximativ 5%!
“Incerc de 3 ani sa vorbesc cu seful meu sa ma avanseze!” zice unul… si ii spun ca, daca a vazut ca aceasta metoda nu a functionat, de ce naiba a folosit-o timp de 3 ani!!!
In fiecare articol al meu le spun oamenilor sa fie flexibili, dar nu doar de dragul gimnasticii mentale, chiar cred in aceasta flexibilitate…
Dar fara flexibilitate esti mort, nu o sa reusesti sa te adaptezi la opozitia pe care lumea ti-o pune in drumul tau spre rezultatul pe care il doresti!

Azi vreau sa te ajut sa fii propriul tau psiholog si sa iti demonstrezi tu singur ca POTI tot ceea ce vrei.
Ce ai nevoie acum este sa te relaxezi impreuna cu mine, in timp ce citesti acest articol si sa iti gasesti starea emotionala cea mai buna pentru tine in acest moment pentru a citi in continuare. Iti spun asta pentru ca am nevoie de intreaga ta atentie ca aceasta metoda sa functioneze, sa  o inveti de la o prima citire.
Asa ca respira ca si cum ai fi in vacanta sau in concediu in locul preferat de tine, cu persoanele preferate de tine… in general, oamenii se gandesc acum la natura si la familie sau la partenerul de cuplu.
Ei bine, acum trebuie sa iti regasesti autoanaliza si sa notezi pe o foaie toate acele propozitii din viata ta care incep cu “Nu pot!”, “Nu sunt in stare”…
Lasa spatiu in dreapta fiecarei propozitii pentru ca acolo o sa pui o intrebare si o sa dai un raspuns!
Apoi cand lista ta este completa, exact cat doresti tu sa fie de completa pentru acest moment, putem sa trecem la pasul urmator.
Acum o sa iti spun cele mai importante intrebari pentru tine. Aceste intrebari sunt cele care pot sa iti deblocheze toata energia, care sa te faca sa reusesti ceva ce pana acum parea imposibil pentru tine.
Stii deja ca orice terapeut sau psiholog foloseste asemenea intrebari de dirijare a persoanei cu care lucreaza. Ei bine, pentru tine, intrebarile potrivite sunt urmatoarele:
-          “Ce anume ma impiedica sa fac acest lucru?”
-          “Ce anume s-a intampla in viata mea daca as face …(acel lucru imposibil)…?”
-          “Ce as simti daca as incepe sa fac acel lucru imposibil?”
Aceste trei intrebari si raspunsurile la ele o sa iti zdruncine orice “Nu pot”.
Gandeste-te, orice lucru pe care acum il poti, a fost un moment dat cand nu il puteai face!
Ce ai schimbat intre cele doua faze? Intre momentul cand nu puteai si momentul cand ai incepu sa il faci?
Ai inceput sa vezi optiuni! Ai inceput sa iti dai seama ca e posibil!
Atata timp cat mintea ta e convinsa ca un lucru este imposibil, nici macar nu incearca sa il faca!
Nu utilizeaza nici o picatura din potentialul sau pentru a face ceva imposibil.
Tot ce ai de  facut este sa raspunzi la aceste intrebari ca sa iti convingi mintea ca totusi ceva se poate!
Uite cum functioneaza fiecare intrebare :
  1. “Ce anume ma impiedica sa fac acest lucru?” – este o intrebare care analizeaza lantul cauza-efect al unui blocaj mental.

Sa luam un exemplu:
“Nu pot sa iau examenul de la scoala de soferi”  – aplic intrebarea cu “ce anume ma impiedica…” si caut raspunsuri:
Raspunsuri posibile pentru anumita persoana:
-          “cand o sa fiu la volan o sa fiu stresat”
-          “am auzit de prea multe accidente”
-          “nu pot sa ma concentrez la sosea”
-          “nu am invatat suficient”
-          Etc
In realitate, nu este ceva imposibil sa iei examenul la scoala de soferi, ci totul depinde de cat de bine te relaxezi, de faptul ca nu este nici o lege care sa spuna ca daca altii fac accidente, trebuie sa faci si tu asa ceva, de faptul ca oricine are dificultati sa se concentreze in faza de invatare a sofatului, etc…
  1. “Ce anume s-ar intampla in viata mea daca as face …(acel lucru imposibil)…?”

La intrebarea asta va trebui sa iti iei 15-20 de minute de liniste si sa stai tu cu tine. Sa te gandesti clar, cat de clar reusesti, in ce fel se schimba viata ta daca o sa faci acel lucru imposibil!
-          Cum se vor schimba relatiile cu oamenii din jur?
-           Cu care oameni o sa se schimbe mai intens relatiile? Cat de mult o sa te afecteze asta si in ce directie?
-          Cum o sa te vada apoi oamenii pe tine? Cum o sa ii vezi tu pe ei?
-           Dar din punct de vedere financiar? Ce schimbari vor apare?
-          Ce lucruri noi o sa reusesti sa faci apoi? Ce lucruri nu o sa mai faci?
-          Cum o sa te simti dupa ce s-a produs schimbarea?
-          De unde stii, dupa ce criterii stii ca deja s-a produs schimbarea?
Aceasta intrebare are rolul de a oferi mintii tale o perspectiva asa de placuta, incat sa o motiveze sa se indrepte spre ea. Ii arata premiul de dupa linia de FINISH si asta o sa iti aduca un surplus de motivatie si vointa. Chiar daca nu simti modificarile imediat, aceste modificari ce apar in urma exercitiului se sedimenteaza la nivel subconstient si o sa apara o zi in care o sa te trezesti ca zici in gandul tau… “dar ce ar fi sa incerc”.
Eu asa am patit si mi-am dat seama ca schimbarea prin metoda asta se produce la nivel subtil. Cand lucrez cu cineva care are credinte din acestea limitative, pur si simplu ii pun aceste intrebari… si le las sa creasca incet, incet in subconstientul celeilalte persoane.  Apoi, dupa o vreme, vine la mine si imi zice “Stii, am inceput sa fac asta si asta” – adica exact acele lucruri care ii pareau imposibile pana nu demult. Cum s-a intamplat asta? Pai, i-am dat mintii o alta perspectiva.
E mai usor sa o faca altul pentru tine, cum o fac eu pentru cei cu care lucrez, dar daca o inveti, gandeste-te ca si tu poti sa ii ajuti pe cei din jurul tau pe care ii vezi ca au credinte limitative de genul acesta.
  1. “Ce as simti daca as incepe sa fac acel lucru imposibil?”

Asta e poate cea mai importanta intrebare. Pentru ca de obicei ne este teama sa facem ceva din cauza ca nu stim cum ne vom simti in timpul actiunii sau dupa aceea. Ne este teama sa privim sub pat si sa verificam daca este un monstru acolo sau e numai in imaginatia noastra.  Asa ca aceasta intrebare te ajuta sa vezi daca este vreun monstru ascuns in acea actiune!
Incepe prin a te gandi la tot ce simti acum, cand nu faci nimic periculos! Apoi fa un salt in timp, in viitorul in care sa zicem ca deja faci acea actiune imposibila. Inchide ochii si gandeste-te…
Cum te vezi? La ce oare te gandesti in acel viitor? Ce senzatii fizice ai? Ce emotii crezi ca ai in acele momente? Cata suferinta iti produc toate acele emotii? De care dintre ele iti este cel mai teama? Care dintre ele este o emotie atat de noua, incat nu stii daca o sa ii faci fata? Pe care dintre acele emotii deja le-ai simtit si ai vazut ca le-ai supravietuit?
Apoi gandeste-te la toate emotiile pozitive pe care le simti facand acel lucru! Cat de bine te simti stiind ca azi faci ceva ce ieri iti parea imposibil? Unde simti in corpul tau acele emotii care iti dau aripi? Cat de intense sunt pe o scala de la 1 la 10? Daca doresti, ai putea chiar sa le dublezi intensitatea! E de ajuns sa iti imaginezi o scala de la 1 la 10 si sa stabilesti unde este intensitatea emotiei tale pe acea scala, apoi sa iti imaginezi ca se incalzeste acea scala, ca urca gradatia… odata cu intensitatea emotiei tale pozitive. Amplifica cat poti aceasta emotie pozitiva!
Aceasta intrebare ii arata mintii ca nu este nimic atat de periculos incat sa nu poti sa ii faci fata… si, mai mult decat atat, iti arata ca merita sa faci tot ceea ce acum nu reusesti sa faci!
Este o prima tehnica pentru a iesi din “zona de confort”. Iti promisesem nu demult ca o sa iti scriu cum sa faci ca sa iesi din zona de confort! Aceasta intrebare pe care trebuie sa ti-o pui tu este o prima metoda pentru a iesi din zona in care mintea ta se simte asa de confortabil, incat nu vrea sa faca nici un efort sa isi depaseasca conditia ei actuala.

Tema de acasa
Au fost perioade in viata mea in care nu stiam pe ce drum sa apuc, tot timpul cautam sa aleg drumul cel mai simplu si mai putin riscant. Ce anume nu voiam sa risc? Tocmai senzatia asta ca sunt in siguranta, ca sunt in zona mea de confort!
Dupa ce am descoperit ca e suficient sa pun intrebarile potrivite ca sa pot sa sar peste limitele mintii mele, am inceput sa ma analizez prin aceasta tehnica. Mi-am dat seama ca zilnic ma sabotam de unul singur si ca apoi ma simteam idiot tocmai pentru ca ma luptam cu mine.  Erau doua parti in interiorul meu, una care spunea ca pot, ca am un drum clar si util pentru mine si pentru ceilalti, iar cealalta parte imi spunea ca nu o sa reusesc sa fac nimic si ca cel mai bun lucru este sa fiu comod si sa nu doresc nimic.
Provocarea pe care ti-o lansez azi este sa iti recunostipropriul razboi intern, sa iti dai seama ce conflicte ai in interiorul tau si sa pui pe hartie toate convingerile tale negative care iti spun ca “nu poti” sa invingi, sa mergi in directia dezvoltarii tale, asa cum ti-o doresti, dar inca iti e teama sa te lansezi spre ea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu