8 apr. 2013

Obiective si 12 reguli de succes ( part 2)

O continuare a linkului: 

http://leacuridesuflet.blogspot.com/2013/04/obiective-si-12-reguli-de-succes-part-1.html



Regula 5) Dezvolta-ti puterea de rezistenta

Fara putere de rezistenta esti tentat sa cedezi la orice mica greutate. Imediat cand iesi din zona ta de confort, ai parte de presiuni. Daca esti obisnuit sa abandonezi la cea mai mica greutate, atunci ai nevoie de putere de rezistenta.  
Metoda mea pentru a imi dezvolta puterea de rezistenta este sa imi pacalesc mintea. Cand dau de ceva greu, imediat suprapun peste aceea situatie, o recompensa. Cu cat presiunea e mai mare, cu atat si recompensa e mai mare. Nu imi las mintea sa simta greul, ci mai scad din puterea acelui lucru greu prin placerea pe care o primesc prin recompensa.
 Recompensele pot sa fie absolut orice lucru iti face tie placere sa il faci. O recompensa poate sa fie orice actiune care o faci fara alt scop decat ca sa te simti bine.  Poate ca iti face placere sa mananci ceva fain, sau sa citesti o carte, sau sa vezi un film, sau sa faci o baie relaxanta, sau sa te plimbi. O recompensa trebuie sa respecte cateva reguli:
- sa nu consume energie
- sa nu depinda de alte persoane
- sa nu consumi timp pentru a o obtine
- sa iti dea o stare de bine si cand te gandesti la ea
 Daca suprapui recompensa peste un moment de presiune, atunci iti antrenezi mintea sa gandeasca ca orice greutate iti aduce si placere. In timp, nici o presiune, nici o greutate, nici un obstacol din viata ta nu il mai percepi ca fiind dificil, ci o sa te obisnuiesti sa mergi mai departe, chiar daca te confrunti cu obstacole oricat de mari. Aceasta regula este una dintre cele de care vei avea cel mai mult nevoie in viata ta si in drumul tau spre succes.  

 Regula 6) Inceteaza sa te plangi

Vestea rea este ca nu ai nici un motiv logic pentru a te plange. Pentru ca doar tu esti responsabil 100% de toate insuccesele tale. De fapt, insuccesele iti netezesc calea spre succese. Dar daca nu te-ai recompensat in perioadele in care ti-a fost greu, e posibil sa abandonezi chiar cand drumul a devenit deja neted pentru tine.  Vestea buna este ca tu esti responsabil 100% de toate succesele tale. 
Nu ai nici un motiv sa te plangi pentru insuccese pentru ca ai avut numai de castigat din ele. Ai invatat exact ce sa nu mai faci. Ai invatat exact ce te duce la insucces
Cu cat ai mai multe insuccese cu atat elimini din variantele gresite de actiune.  Problema e sa nu incerci sa repeti acelasi drum cand ai vazut ca te-a dus intr-o prapastie. Invata sa schimbi ceva, orice mica schimbare poate sa duca la un efect urias peste cateva luni.  
Stii ca exista un sistem de lasere care masoara distanta de la pamant la luna printr-un fascicol de lumina ce pleaca de pe pamant si atinge o oglinda lasata pe suprafata lunii de una din misiunile Apollo. Dar daca misti cu 1 milimetru fascicolul de lumina atunci cand pleaca spre luna, la destinatie, el va avea o deviatie nu de 1 milimetru ci de peste 1 kilometru. Orice mica schimbare va provoca efecte pe care nici nu le anticipam inca.
Fa o schimbare legata de asumarea responsabilitatii. Da-ti seama ca tu esti singura cauza a efectelor din viata ta. Doar atunci poti sa iti asumi faptul ca tot tu esti si singura persoana care poate cu adevarat sa schimbe ceva in viata ta.

Regula 7)  Masoara-ti succesul

In NLP inveti chiar de la inceput ca succesul (obiectivele)  trebuie sa le poti cuantifica, masura. Daca nu poti sa masori ceva, nu ai de unde sa stii daca ai atins obiectivul sau nu.
 O batrana se ruga la Dumnezeu sa ii dea bani. Si a aparut Dumnezeu si i-a dat o moneda de 1 ban.  Esti multumit cu 1 ban in plus? Sau stii exact cum arata succesul tau, ce simti si ce gandesti cand iti atingi succesul? 
Stii exact ce schimbari apar in viata ta cand iti atingi obiectivele? Banii pot sa fie doar un indicator ca sa iti dai seama cata valoare oferi in viata altor oameni. Daca nu existau bani, as fi zis ca poti masura aceea valoare prin numarul de oi si gaini sau camile pe care le primesti ca multumire pentru ce faci pentru altii. Dar acum, banii nu sunt un scop in sine, ci doar un mijloc de a evalua ce oferi tu altor oameni. Invata sa oferi valoare in viata altor oameni. Pune-ti intrebarea: “Pentru cata lume ofer eu ceva cu adevarat de valoare? Care e valoarea pe care o aduc eu in viata oamenilor?”
 Aceste intrebari te vor ajuta sa iti dai seama daca esti pe drumul potrivit pentru tine, sau daca e nevoie de o schimbare in viata ta.
Psihicul nostru e guvernat de nevoia de a da valoare propriei vieti. Daca ceea ce faci nu ofera valoare, te vei simti din ce in ce mai mult plafonat, nemotivat, fara entuziasm, fara directie. 
Orice activitate ofera ceva de valoare, dar trebuie sa te gandesti care e valoarea pe care tu o aduci si cui. Daca descoperi aceste doua criterii (care e valoarea si cui anume o oferi) atunci o sa iti creasca mult motivatia si puterea interioara.

Regula 8 ) Inceteaza sa iti faci griji

Cea mai frecventa greseala pe care o faci este ca iti pastrezi mintea in directia problemelor. Gandul la probleme te face sa simti o emotie negativa, de teama, anxietate, presiune, tristete, descurajare. Adica exact ceea ce nu ai nevoie in drumul tau spre succes.  Cel mai bun si mai cu cap lucru pe care il poti face este sa iti duci mintea de la problema, la solutie.
 Daca iti pastrezi in minte doar intrebarea “ce nu am vazut inca la situatia asta?” (“care e solutia la situatia asta?”) atunci mintea e atenta doar la pozitiv, iar emotia ce apare e una de curiozitate, de motivatie, de placere.  
Cand iti faci griji, mintea se blocheaza singura, e ca si cand mergi cu masina tot timpul cu frana de mana activata. O minte blocata de griji, nu poate sa aiba viziune, nu e creativa si oboseste foarte repede. Un om plin de griji, este un om obosit, care depinde de mediul din jur. Un om care a invatat ca “toate trec” este un om liber, nu mediul din jur decide pentru el. 

 Dialogul mental este cel care iti dezvolta sau iti slabeste puterea interioara. Asa ca, discuta cu tine doar despre solutii si nu despre probleme. Lasa grijile in trecut, focalizeaza-te pe prezent. Viitorul inca nu a venit, dar daca ai destula incredere in tine, viitorul este stralucitor.  In general oamenii care nu au incredere in ei se tem de ce le aduce viitorul, asa ca mintea lor se refugiaza in trecut.  Sfatul meu pentru 2013 este sa iti “arunci” in viitor viziunea si obiectivele, dar sa traiesti in prezent, pentru ca doar in prezent poti sa simti ca viata ta merita traita.

Regula 9) Invata sa inveti

Evalueaza-ti zilele si saptamanile nu dupa cata mancare ai mancat, sau dupa cati bani ai facut ci dupa cate lucruri noi ai invatat. Daca ai invatat zilnic ceva nou, atunci aceea zi este o zi castigata pentru tine.  Conteaza nu doar sa inveti mult, ci sa inveti cu cap. Adica alege bine ceea ce vei invata pentru ca 365 de zile trec super repede. Alege-ti intre 1-3 mentori acest an de la care sa inveti ceva. Stabileste-ti exact ce anume vrei sa inveti si mai ales “de ce” vrei sa inveti acele lucruri. Apoi incepe sa studiezi ce au facut mentorii alesi de tine, ce ar face ei in situatia ta, ce ai face tu in situatia lor, etc.
Pune-te in cel putin 3-4 puncte de vedere cand analizezi orice situatie, chiar daca acele puncte de vedere par opuse (cu atat mai bine).  Incepe sa inveti un nou domeniu in 2013 pentru ca de acum poti alege tu ceea ce iti place sa studiezi. Pana acum poate ai lasat pe altii sa iti zica ce sa studiezi, dar acum ai acces la mai multa informatie. Studiul fa-l dupa metoda care ti se potriveste tie cel mai bine:
- scoala online
- cursuri la o universitate
- carti citite
- discutii cu mentori sau experti
 Orice metoda de studiu e buna, dar foloseste-o cat mai  aprofundat. Secretul consta in a studia eficient, nu neaparat tone de informatie, ci de a gasi esenta in ceea ce studiezi. Iar pentru asta, cea mai buna metoda este a avea acces la unul sau mai multi mentori care au studiat si ei acele lucruri.  

Regula 10) Gaseste-ti motivatia zilnic

Zilnic ai nevoie de 4-5 minute de automotivare. Gaseste ce te motiveaza pe tine cel mai mult si zilnic aplica aceea metoda. Pentru mine cel mai motivant este sa vizualizez un moment in care ma simt super motivat si sa il retraiesc intens, cu toate simturile, cu tot corpul. 
Pentru alte persoane este motivant sa isi repete in minte o fraza, o propozitie, un cuvant. Fiecare motivatie e buna, trebuie sa testezi sa o gasesti pe a ta si sa o aplici zilnic, ca un tratament, ca o terapie impotriva abandonului.
Motivatia se pierde daca nu este reinnoita. Avem nevoie sa ne reamintim zilnic pentru ce merita sa traim, pentru ce merita sa zambim, pentru ce merita sa iubim. 
Scoate din vocabular cuvinte urate precum “munca”, “servici” si adu in vocabular cuvinte frumoase precum “pasiune”, “talent”.  Cand ai un vocabular care te motiveaza, atunci te vei simti motivat. Daca nu esti atent, risti sa iti intoxici mintea cu cuvinte anti-motivationale si sa iti distrugi cate putin din motivatie, zilnic.
Ca sa iti cresti motivatia intreba-te “pentru ce fac eu acest lucru?”. Iar cand gasesti raspunsul mai intreba-te inca o data “si care e beneficiul pe care il caut cand obtin acel lucru dorit de mine?”
 Motivatia e un domeniu magic, e frumos sa poti apasa acele butoane din mintea unui om ca sa produca un surplus de motivatie. Foloseste aceste intrebari si o sa poti tu singur sa iti cresti motivatia cand ai nevoie de ea.

 Regula 11) Zona de confort si zona de talent

Regula aceasta te invata un lucru care te poate scoate din orice problema. Daca iti dai seama care e zona ta de confort si care e zona ta de talent si stii sa le folosesti pe amandoua, esti un om superior.
Zona de confort contine in centrul ei toate lucrurile care te fac pe tine sa te simti bine fara sa faci nici un efort. Acele lucruri pe care le poti face fara sa te transformi, fara sa evoluezi, pentru ca deja esti pe acel nivel unde ai acces la ele. 
 Cu cat te departezi de centrul zonei tale de confort si mergi spre granita zonei, cu atat lucrurile devin mai tensionate. La granita zonei de confort sunt lucrurile care iti doresti sa le faci azi dar renunti la ele maine. Inca nu fac parte din sistemul tau. Inca nu le-ai asiminat in psihicul tau.  Doar facand cate un pas in afara zonei tale de confort, poti intra in zona ta de talent. Zona de talent este domeniul sau domeniile la care esti tu bun cu adevarat. Acolo se gaseste succesul tau. Dar pentru asta trebuie sa iesi din zona de confort si sa mergi spre centrul zonei tale de talent. Viata ta incepe dincolo de zona ta de confort, mergand spre zona ta de talent.
Zilnic ai de facut macar cate un pas. Pana cand  centrul talentului tau devine identic cu centrul confortului tau. Atunci succcesul tau este asigurat. Cand suprapui cele doua zone, nu mai ai de muncit nici macar o zi din viata ta, pentru ca tu deja esti in cea mai confortabila situatie pentru tine. Tot ce trebuie sa faci atunci este sa fii tu insuti, iar succesul vine spre tine, fara nici un efort.  

 Regula 12) Cum aduc fericire in viata mea

Nimic din toate acestea nu isi au rostul daca nu devii din ce in ce mai fericit pe masura ce te dezvolti. Poti sa inveti sa fii super sanatos, sa faci o gramada de bani, sa ai o multime de relatii, sa ai puterea de a decide peste mii de oameni, sa fii cel mai talentat om care s-a uitat vreodata in oglinda, dar daca nu esti fericit, toate au fost ZERO.
Fericirea trebuie inteleasa pentru ca vad tot mai multi oameni ca o confunda cu bucuria, sau cu placerea, sau cu veselia. Unii chiar cred ca fericirea e ascunsa in spatele clipelor de distractie. De fapt sunt cateva principii care aduc fericire in noi, principii care erau cunoscute in antichitate dar dupa ce filozofia lui Aristotel a prins putere in occident, au fost tot mai putini oameni care ne-am invatat sa fim fericiti. 
Inveti la scoala o gramada de lucruri inutile, dar nu te invata nimeni sa fii fericit. Parca e doar un mit, ceva abstract, ceva imposibil. Ca si cand nu poti fii fericit in aceasta lume, trebuie doar sa astepti un salvator, un paradis, altfel nu ai acces la fericire.

Asa ca am o intrebare pentru tine:
Cand a fost cel mai recent moment in care ai fost asa de fericit incat nimic nu mai conta pentru tine?
 Adu in minte acel moment si retraieste-l ca si cand s-ar intampla iarasi acum. Antreneaza-ti mintea sa stea macar 4-5 minute zilnic in stare de fericire. Aceasta metoda eu o consider cea mai rapida metoda de dezvoltare personala. Nici o tehnica, nici un exercitiu nu este mai puternic decat starea de fericire.

Concluzie
 Aceste reguli le recitesc de cate ori am nevoie pentru ca simt ca imi dau energie. Daca aplici macar cate o regula in fiecare luna, in 2013/2014 le poti avea pe toate in mintea ta, in viata ta. Cand te confrunti cu orice problema, uita-te pe aceste reguli si intreba-te pe care dintre ele nu ai aplicat-o de a aparut aceea problema in viata ta, sau pe care trebuie sa o aplici ca sa apara solutia la problema ta.

o prelucrarea a postarilor de pe NLP mania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu