7 apr. 2013

Obiective si 12 reguli de succes (part 1)

Un articol  prelucrat din postarile  NLP mania

Suntem in aprilie 2013 si, desi nu este inceput sau sfarsit de an, oricand este un moment propice de a stabili o lista de obiective pentru un interval de 1 an, sau pentru un interval mai lung. Deci, pentru cei ce nu si-au stabilit "un plan de succes" pentru anul 2013, pot sa-si construiasca un astfel de plan incepand chiar ACUM ( de exemplu: pentru 07.04.2013-07.04.2014). De ce nu???
Imagine "Cele 12 reguli ale succesului in 2013"
Daca inca nu te-ai gandit la o lista de obiective vreau sa iti vin in ajutor cu o metoda pe care am preluat-o din scrierile lui Marius Simion -NLP mania.

El, ca si majoritatea oamenilor (printre care si eu) folosea candva convingerea “e nevoie de munca multa si grea ca sa iti atingi obiectivele”, dar de cand a inceput sa foloseasca  o noua metoda, a trecut la alta convingere (mult mai faina)  pe care ti-o dau si tie acum “pot sa am rezultatele pe care le doresc cu munca usoara, placuta si fara nici un efort”.
Aceasta noua convingere a adus-o in psihicul sau in urma cu 3-4 ani si de atunci viata i s-a schimbat radical, aplicand deasemenea si urmatoarea metoda:

Metoda consta intr-o singura intrebare pe care trebuie sa o pui:

“Am fost implinit(a) si fericit(a) in anul anterior (pana acum)?”   (poti sa raspunzi cu DA sau NU)

Apoi aplica aceasta intrebare la fiecare din zonele de obiective ce ti le dau in lista de mai jos.
Zone de obiective:
1) Material: finante, sanatate, ritm de viata
2) Relatii: socializare, adaptabilitate, cuplu, sexualitate
3) Personalitate: incredere in sine, vointa, putere de actiune, umor, putere de convingere
4) Emotii: autocontrol emotional, emotii pozitive, emotii noi care imi imbogatesc viata
5) Creativitate: spontaneitate, noblete interioara, vocatie, talente, controlul imaginatiei
6)Autocunoastere:putere de concentrare, controlul gandurilor, memorie, controlul subconstientului
7) Spiritualitatea: cine sunt eu cu adevarat, care e rolul meu in univers, ce este viata, de ce sunt aici

Pe o foaie de hartie pune doua coloane. Pe coloana din stanga pune acele obiective la care raspunsul este DA, iar pe coloana din dreapta pune raspunsurile de NU de la fiecare zona de obiective.
Zonele de obiective pe care ti le-am scris sunt acele zone care te fac sa te simti complet daca le dezvolti. La zonele unde vei avea raspunsuri cu NU va trebui sa iti gandesti obiective pentru anul viitor,( sau in cazul nostru pentru perioada 07.04.2013/07.04.2014) pentru ca la finalul perioadei  sa poti raspunde si acolo cu DA.

Doar cand vei raspunde cel mai mult cu DA atunci vei putea sa te consideri un om implinit.
Acest sistem te ajuta sa iti dai seama din ce cauza nu esti inca implinit complet. 
Poate ca nu reusesti intr-un singur an sa ai toate raspunsurile DA, dar e important sa stii de unde pornesti si unde vrei sa ajungi.

Si inca ceva super util la aceasta metoda este ca iti permite sa iti dai seama pe ce nivel sunt obiectivele tale. Cu cat nivelul de obiectiv e mai inalt, cu atat ai nevoie de mai multa energie ca sa il atingi. Dar nu poti sa iti iei obiective pe nivele inalte daca tu nu stapanesti inca complet zonele de obiective anterioare, nivelele mai mici.
E ca si cand un copil la scoala generala isi pune ca obiectiv sa ia examenul la facultate. E nevoie sa fii de nota 10 la primele zone de obiective ca sa treci pe urmatoarele zone.
In general zona de obiectiv la care dai raspunsuri mai multe cu DA, este nivelul pe care esti acum de dezvoltare personala, iar zonele de obiective cu NU sunt zonele spre care aspiri in dezvoltarea ta.

In continuare Marius Simion prezinta 12 reguli ale succesului care lui i-au folosit ca un fel de ghid si care ajuta la implinirea obiectivelor.

Cele 12 reguli care te ajuta sa iti indeplinesti obiectivele

  Regula 1)  Spune STOP amanarilor
Aceasta regula este poate cea mai importanta pentru ca ascunde in ea puterea ta de actiune. Tine minte ca toate aceste reguli sunt de fapt functii mentale pe care trebuie sa le antrenezi, daca vrei sa le ai sub controlul tau. 
E ca si cum ai duce un mic bagaj, daca nu ai muschi deloc, atunci si un singur kilogram iti pare greu. Dar daca te-ai antrenat, nici nu simti cand duci 1 kg.  Pur si simplu iti pare natural sa actionezi, daca spui stop capcanei amanarilor.
Pentru asta vreau sa iti dau o metoda ce e super banala si usor de facut. Tot ce trebuie sa faci este sa nu iti dai voie sa amani decat cate un singur lucru pe zi. Dar nimic mai mult. Ai voie sa amani doar un singur lucru pe zi. 
Daca te ti de aceasta metoda, reusesti foarte rapid sa treci peste multe amanari si sa iti imbunatatesti super rapid capacitatea de actiune.  In definitiv, nu amanarile conteaza, ci faptul ca iti slabesti pe zi ce trece “muschiul” actiunilor rapide.

Regula 2) Invata sa iti conservi energia
Cred ca a fost revelatia cea mai importanta din viata mea (spune Marius Simion). Momentul in care am priceput ca pentru orice obiectiv e nevoie sa consum energie ca sa ajung acolo. Cand am priceput ca psihicul (mintea si emotiile) functioneaza pe baza de energie, mi-am pus prima intrebare inteligenta din viata mea.  M-am intrebat daca nu cumva pot sa conserv energia pe care o consumam aiurea si sa o folosesc pentru a imi atinge obiectivele.  Acest pas a fost pasul decisiv al vietii mele. Cand am devenit mult mai “zgarcit” cu energia mea. Am avut de luat niste decizii care mi-au schimbat complet modul de viata dar le-am luat si nu mi-a parut deloc rau:
- am schimbat alimentatia (hrana cat mai mult cruda si bogata in apa, fara conservanti si chimicale)
- am schimbat ritmul activitate-odihna (mai multe pauze decat inainte)
- am schimbat modul in care ma relaxam si/sau ma distram (prefer un mediu linistit si relaxant, dupa concediu trebuie sa fiu odihnit. Daca dupa o “distractie” ma simt obosit, inseamna ca nu e deloc ceea ce caut)
- mi-am monitorizat modul de trezire (daca ma trezesc obosit si am nevoie de cateva secunde sa imi gasesc echilibrul cand ma ridic din pat, atunci am exagerat cu ceva – mancare, munca, somn)
Conservarea energiei este o regula pentru tine daca vrei sa iti poti atinge obiectivele, pentru ca altfel esti ca o masina fara combustibil, tot ce poti face este sa … stai pe loc.

Regula 3) jurnalul mental
Nu imi place sa scriu un jurnal asa ca am dezvoltat o alta metoda care sa aduca aceleasi beneficii. Un jurnal este chiar benefic pentru ca iti da voie sa ai acces la modul tau de gandire din trecut si sa te poti bucura de pasii pe care i-ai facut si de evolutia personala. Cand vezi cat de mult ai crescut, iti creste increderea in tine.  Dar cum nu imi place sa tin jurnale, mi-am dat seama ca mai e si o alta metoda.  
Ce ai de facut este sa te obisnuiesti ca in fiecare seara sau oricand in timpul zilei sa iti gasesti 2-3 minute in care sa te odihnesti si in acele momente sa iti dai voie sa te lauzi tu pe tine si sa fii multumit de tine. Ai timp in restul de 24 de ore sa te critici, dar in acele 2-3 minute, pur si simplu cauta orice mic lucru de care poti sa fii mandru de tine si sa te bucuri in sinea ta pentru faptul ca traiesti si ca respiri.  
Iar la finalul celor 2-3 minute de meditatie, pur si simplu spune-ti tie “multumesc”.  Multumeste-ti tie pentru toate lucrurile bune din viata ta, pentru tot ceea ce ai putea sa faci in viitor si pentru tot ceea ce ai facut in trecut. Pur si simplu dezvolta-ti in tine o atitudine de automultumire. Da-ti voie sa te lasi surprins de puterea pe care o are aceasta emotie de multumire atunci cand o antrenezi si o repeti zilnic.

Regula 4) Gaseste scuzele si ignora-le
“Unii chiar au talent, dar eu nu am” este doar un exemplu despre cum o scuza te poate face sa abandonezi drumul tau. Orice scuza e buna ca sa abandonezi un drum. Dar ce te-ai face daca ai avea pistolul la tampla si la prima scuza pe care ai gandi-o, te-ai trezi cu o explozie in creier?  Daca ar fi ilegale scuzele? Ce ai face atunci? Cum ai gandi, daca nu ai avea voie sa gasesti nici o scuza?  Daca e sa iti faci tie o promisiune pe care sa o respecti 100% in 2013, atunci ar trebui sa iti promiti ca nu mai abandonezi oricat de greu ar fi, oricat de multe argumente ai gasi care sa iti spuna sa abandonezi.
Stii ca oamenii care au reusit, au reusit tot timpul IMPOTRIVA oricaror dovezi? 
Cand Apple a inventat prima tableta, toti expertii le-au demonstrat clar ca nu exista nici o sansa ca sa aiba succes. Cand s-a inventat orice lucru nou, au fost dovezi aduse de cei mai buni experti ca acel lucru nu va functiona. Si totusi acei vizionari erau atat de prosti incat nu au crezut pe expertii care veneau cu argumente.


( continuarea articolului in curand ,cu celelalte 8 reguli de succes).


2 comentarii:

  1. Multumesc mult...f inspirat, chiar aveam nevoie

    Astept cu interes partea a doua

    O seara buna si mult suuces in continuare

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur ca v-a fost de folos.....

    RăspundețiȘtergere