23 mar. 2013

Tehnici pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale


Odată cu apariţia conceptului de inteligenţă emoţională sufletul şi-a recăpătat locul binemeritat în cercetările psihologilor.

 Până în acel moment, psihologia cognitivă susţinea că IQ, coeficientul de inteligenţă mentală, academică, este principalul factor care determină succesul şi reuşita. Totuşi, studiile făcute pe mai multe persoane care aveau un IQ ridicat, au dovedit că singură, inteligenţa mentală a individului nu putea să-i asigure reuşita profesională şi nici fericirea din viaţa de zi cu zi.
S-a ajuns astfel la concluzia că modul în care ne gestionăm sentimentele şi emoţiile, ne poate asigura succesul pe care ni-l dorim. Şi din fericire, spre deosebire de IQ, care este un dat cu care venim pe lume şi care cu greu se modifică în timpul vieţii, inteligenţa emoţională se poate dezvolta.

Iată în continuare câteva tehnici pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale:

1.Faceţi efortul de a vă cunoaşte mai bine, urmăriţi să aflaţi ce fel de personalitate sunteţi, obişnuiţi să practicaţi introspecţia şi autoobservarea.

2. Reflectaţi la sentimentele voastre. Conştientizaţi emoţiile cu care vă confruntaţi şi găsiţi cele mai fine nuanţe ale acestora. Învăţaţi să le denumiţi. De exemplu “mă simt confuz”, “neîmplinit”, “neînţeles”, “respins”, “ruşinat” şi nu simplu ”mă simt nasol”.

3. Faceţi distincţie între gândurile şi sentimentele dumneavoastră. Spuneţi “Mă simt neglijat” şi nu “Simt că ceilalţi au treburi mai importante”.

4. Asumaţi-vă sentimentele pe care le aveţi. Recunoaşteţi că “Sunt gelos”, nu “Tu mă faci gelos”. Analizaţi-vă mai bine propriile sentimente şi nu acţiunile sau motivele celorlalţi. Căutaţi să vă identificaţi nevoile emoţionale neîmplinite.

5. Folosiţi-vă de sentimentele pe care le aveţi pentru a lua decizii. Întrebaţi-vă: Cum m-aş simţi dacă aş face asta? Cum mă simt? Ce m-ar ajuta să mă simt mai bine?

6. Folosiţi-vă de sentimente pentru a vă fixa obiectivele. Gândiţi-vă cum aţi vrea să vă simţiţi sau cum aţi vrea să se simtă cei din jur, clienţii, partenerul, copiii voştri.

7. Validaţi sentimentele celorlalţi. Arătaţi empatie, înţelegere şi acceptare pentru ceea ce simt cei din jur. Nu-i criticaţi, judecaţi, controlaţi sau etichetaţi.

8. Învăţaţi să faceţi faţă sentimentelor negative. 

9. Fiţi sinceri şi exprimaţi într-un mod cât mai obiectiv ceea ce simţiţi. Nu afirmaţi “Urăsc ciorapii ăştia” sau “Ador cafeaua cu frişcă”. Sunt exprimări care sigur nu reflectă ceea ce simţiţi cu adevărat.

10. Identificaţi-vă fricile şi dorinţele profunde. Autocunoaşterea este piatra de temelie dacă dorim să ne îmbunătăţim inteligenţa emoţională.

11. Învăţaţi să vă identificaţi emoţiile mai degrabă decât să etichetaţi oamenii şi situaţiile. 
Pentru aceasta enunţaţi propoziţii alcătuite din trei cuvinte, care încep cu “Mă simt... sau Sunt...Ex: “Sunt nerăbdător”, NU “Este îngrozitor ce se petrece” sau “Mă simt jignit” şi NU “Eşti un nenorocit”.

12. Evitaţi oamenii care vă fac să vă simţiţi inconfortabil, până mai creşteţi în interior şi să puteţi face faţă emoţiilor negative care vi le provoacă, evitaţi anturajul care vă generează stări proaste.

                                                                      

 scris de Suzana Deac


                                                                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu