12 feb. 2013

Tehnici de a fi asertiv in 2 situatii clasice

 

Azi despre 2 situații care ”ne împiedică” să fim asertivi și  soluții simple de cum să fim asertivi.

 

Situația în care în loc să observăm, interpretăm

Hai să luăm situațiile în care în loc să verificăm informațiile să luăm din context doar ce e observabil (zâmbește, transpiră, clipește repede, tace, vorbește repede, gesticulează) ne apucăm să interpretăm. Mai mult decât atât, interpretâm inconștient și trăim asta ca pe un mod de a fi. Acest reflex este atât de bine integrat încât asumăm că și alții ar trebui să știe la ce ne gândim sau cum ar zice americanii: ne citesc gândurile.

Exemple de situații:
  • e prietenul meu, e iubita mea, e părintele meu, mă cunoaște deja ar trebui să știe că asta mă deranjează
  • e la ea în birou, precis e supărată pe mine și evită să discutăm despre asta
  • se uită la televizor în loc să mă aștepte cu masa pusă, deci nu mă iubește
  • eu sunt punctual, de ce nu poate fi și el la fel de punctual
  • eu sunt bună la comunicare și el trebuie să fie cel puțin la fel de bun ca și mine
Soluții:
  • cerem explicit ce vrem de la partenerul de comunicare: „Iubitule, te rog frumos ca atunci când vin seara târziu de la muncă să mă aștepți cu masa pusă”, „Atunci când mă vezi agitat, te rog să mă asculți să-ți spun povestea până la capăt, fără să fiu întrerupt”
  • Înlocuim interpretarea și toate gândurile negative din mintea noastră cu cererea de informații suplimentare de la prima mână folosind ceea ce poate fi observabil. „Șefa văd că ai fața încruntată, ce s-a întâmplat?”
  • Dacă ne place să ne folosim intuiția o verificăm în relație cu celălalt fără să fim atașat de ceea ce e în mintea noastră. „Șefa, văd că ai fața încruntată. Pentru mine asta înseamnă că ori ești obosită, ori ești supărată. Cum e de fapt?”

Situația în care evităm să vorbim din cauză că asta ne creează stări de anxietate

“Este foarte rușinos și un semn de mare slăbiciune să te agiți”. Cum îți sună? Anxietate este acea stare în care simțim neliniște sau agitație sau încordare. Ideea este că oricare dintre noi în anumite situații a trăit, trăiește și va trăi stări de anxietate. Când avem acest mit ca pe o credință care se manifestă inconștient vom evita acele situații în care există posibilitatea de a trăi stări de anxietate și de aceea refuzăm să ieșim din zona de confort, rămânând în rutină.

Exemple de situatii:
  • Nu-i spun șefului că vreau să am o viață personală, că refuz să stau peste orele 18:00 dacă mi-am terminat treaba, de frică că în aceste vremuri pot să fiu concediat.
  • Nu-i spun iubitului ce aștept de la relație pentru că îmi este frică de confruntare și mă gândesc că dacă-i spun mă părăsește și-atunci cine mă mai ia?
  • Nu-i spun clientului că a întrecut măsura pentru că mă simt prost în timpul confruntărilor.
  • Nu-i spun subalternului pentru că o să înceapă cu tot felul de șantaje emoționale la care fac față cu greu.
Soluții:

Vorbim explicit despre ce declanșează situația respectivă în experiența (trăirea) noastră, asumându-ne 100% responsabilitatea pentru rezultatele acțiunilor și comunicării noastre și ceea ce simțim. Asta înseamnă explicit că înlocuim cu a „arunca” responsabilitatea pe factori și persoane din exteriorul nostru cu a ne asuma ceea ce trăim în „interiorul” nostru.

Exemple :
  • Ești un dobitoc. Șefule, când aud că sunt făcut dobitoc, mă simt prost, cumplit, sufăr îngrozitor, nu mă simt în stare de nimic. Prefer să vorbești despre comportamentul meu în situația care te face să alegi să folosești acest cuvânt.
  • Prostănacule, nu ești în stare de nimic! Când aud că cineva îmi spune că nu sunt în stare de nimic, chiar mă îndoiesc de capacitatea mea, mă doare corpul, transpir și încep să tremur.
În plus putem să oferim și o direcție care să construiască și să ne aducă pe ambii parteneri de comunicare / relație mai aproape de obiectivul pe care-l avem agreat împreună.
  • Șefu, te rog mai ales să-mi spui cum vrei să mă comport în ca să rezolvăm problema astfel încât la următoarea întâlnire să avem vânzările făcute.
  • În plus în loc să aud că nu ești în stare de nimic aștept să spui cum anume, în mod specific vrei să fii ascultată?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu