RUGACIUNEA LUI EFREM SIRUL (pentru despatimire)
/despatimire: a te insanatosi sufleteste si trupeste, a nu mai suferii/
„Doamne si Stapânul vietii mele!
Duhul trândaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapânire si al grairii în desert,
nu mi-l da mie.
Iar Duhul curatiei, al gândului smerit, al rabdarii si al dragostei,
daruieste-l mie, robului Tau.
Asa Doamne, Împarate,
daruieste-mi ca sa-mi vad gresalele mele
si sa nu osândesc pe fratele meu,
ca binecuvântat esti în vecii vecilor. Amin”.
Conform cartii RUGACIUNI CU PUTERI VINDECATOARE-PSIHOTERAPIE ISIHASTRA-ce reprezinta o lucrare de uz intern destinat "Cercului de practica isihastra si studiului Filocaliei",scrisa de Vasile Andru(2001) - aceasta rugaciune a lui Efrem Sirul este folositoare pentru auto-despatimire si intarire personala.
Se citeste pentru constientizarea impuritatilor si toxinelor psihice si sufletesti,si pentru inlaturarea lor din mintea a si sufletul nostru, sporind sanatatea psihica.
Esenta acestei rugaciuni e exprimata in ultima fraza: sa discern singur, in mine insumi, si sa nu osandesc pe aproapele meu.
" Sa nu osandesti" este o aprofundare a poruncii sase:sa nu ucizi. De bine, de rau, omul civilizat a ajuns sa-si controleze tendinta de a ucide, ceea ce este foarte bine, dar tot el, omul modern, nu a putut infrana tendinta de a osandi,adica de a ucide cu gandul, cu vorba, cu explozii emotionale negative, cu defaimarea si ocara. De aceea osandirea semenului este o ucidere(simbolica). Si desi este simbolica, adica nevazuta si nesangeroasa aparent,urmarile ei sunt jalnice, mai ales pentru persoana care nu-si stapaneste osandirea, pentru ca poate avea tulburari afective,neuronale si uneori somatice.
Astfel rugaciunea lui Efrem Sirul este un binecuvantat medicament pentru minte,trup si suflet.
Dar pentru a avea o mare putere tamaduitoare, aceasta rugaciune trebuie facuta cu mintea si trupul cu multa stabilitate in timpul rostirii, si cu sentimentul ca nu o faci singur, ci cu Dumnezeu alaturi.
IMPORTANT: cand spui :"Doamne" simte-i prezenta, nu imaginea. Cand simti ca lucrezi cu El,puterea ta se restabileste, sporeste. Cultivarea consecventa a unei singuri puteri(virtuti) atrage dupa sine alte virtuti-eliberarea.
De aceea e important sa ne gandim intens si sa repetam in gand ultima fraza"Daruieste-mi , Doamne,sa-mi vad gresalele mele si sa nu osandesc pe fratele(aproapele) meu". Daca constientizezi aceasta propozitie si o interiorizezi in mintea ta, ai creat premiza eliberarii. Vederea greselilor tale (nu a le "adversarului") aduc cu sine smerirea, dar si intarirea organismului.
Legatura dintre dezvoltare personala si acesta rugaciune: "Trandavia,grijile,patima stapanirii peste altii, patima grairii in desert" sunt "toxine" pentru mintea, corpul si sufletul unui om si opresc posibilitatea persoanei de a-si dezvolta abilitatile si capacitatile personale. La fel osandirea aproapelui precum si tendinta de a ne compara cu altii,in loc sa ne comparam NOI cu NOI. Pentru a deveni "CEL MAI BUN EU" trebuie sa constientizam si sa avem puterea de a ne MISCA, a FACE CEVA, pentu mintea si sufletul nostru. Aici fac referire la a NU lasa lenea sa guverneze si a ne pune in miscare prin sport, plimbari, dans, prin a face tot ce ne dorim dar amanam (din cauza lenii,trandaviei), de a constientiza ce mancam si cum mancam, de a ne stabili dorinte, vise,teluri (obiective)pentru AZI, MAINE, o saptamana, o luna, ani de zile, de a persevera in a ne cunoaste cat mai mult pe noi insine si de a dori sa invatam (de la altii sau prin autoeducare) sa devenim "Cel mai bun EU", si a deveni (precum paragraful 2 al rugaciunii) cu "duhul curatiei, gandul smerit,rabdator, daruind dragoste".
Cum se practica aceasta rugaciune? Cu trupul si cu mintea.Inainte de rugaciune,dupa fiecare fraza si la incheiere se fac cate 3 matanii Asta pentru ca asceza trupului are 2 aspecte: unul dinamic, altul static (metania si stabilitatea perfecta). Cand zici "Doamne si Stapanul vietii mele" sa-i simti prezenta vie , cum El lucreaza in tine. "Daruieste-mi " se repeta de 3 ori in textul rugaciunii, asta inseamna ca tu lucrezi ca sa rodeasca DARUL. Deoarece despatimirea si minunea sunt daruri, iar lucrul tau consecvent este doar pregatirea darului.Numai cu El vei reusi.
Rugaciunea lui Efrem Sirul se practica (precum spune in aceasta carte) in special in crize afective,in socuri emotionale, dar nu numai. O pot practica si cei ce se lupta cu patimile de orice fel. Se recomanda a se citi in perioade de crize afective de 9 ori pe zii, iar dupa ce furtuna emotionala s-a mai domolit, se face rugaciunea de 2 ori pe zii, ca o profilaxie spirituala, atat timp cat simtiti nevoia.
Parintele Efrem Sirul a trait in anii 306-373. Daca atunci a considerat importanta scrierii despre trandavie, lene, griji multe, iubire de stapanire si vorbe desarte atunci ar trebui cu atat mai mult sa cugetam asupra lor, acestea avand efecte nefaste asupra omului in orice perioade istorice. Trebuie sa triumfe iubirea, sufletul curat, bunatatea, rabdarea si doar fiecare in parte putem sa facem CEVA pentru asta.
Va doresc sa aveti dorinta, puterea, perseverenta necesara sa deveniti cei mai buni care puteti devenii vreodata, cu rabdare , dar staruinta.
Nimic nu este intamplator. Albert Einstein are un citat : "Coincidenta este felul lui Dumnezeu de a ramane anonim". Daca ai citit aceasta scriere inseamna ca a trebuit sa o citesti. Sa-ti fie de folos!!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu